A jövő csillagai parádéztak a Papírgyári pályán

Megjelent: 2019. október 27.

Októberfeszt. A kifejezés hallatára a legtöbben a híres müncheni sörfesztiválra asszociálnak, az utánpótlásfutball szerelmesei számára azonban nyolc éve már Dél-Pest legnagyobb futballfiesztáját jelenti az Októberfeszt. 2012-ben aligha gondoltuk volna, hogy az évtized végéhez érve is pattog majd a labda nemzeti ünnepünkön a Papírgyári pályán, abban pedig hinni is alig mertünk, hogy Magyarország számos topklubja, köztük a két ősi rivális, az Újpest és a Ferencváros is tiszteletét teszi az Októberfeszten.

Pedig ez immár a valóság, 2019-ben minden rekordot megdöntve ötvenhat csapat, kilencven sportvezető, közel négyszáz gyermek és nyolcszáz szurkoló vett részt a Puebla Focisuli és a Csep-Gól közös futballünnepén. Kora reggeltől sötétedésig zajlottak a mérkőzések, harsogtak a trombiták, peregtek a dobok, a büfében készült a hot-dog és a rántott húsos szendvics. Aki október 23-án a Papígyár környékére tévedt, valódi fiesztába csöppenhetett, és lépten-nyomon mosolygós kis futballistákkal, izgatott edzőkkel és lelkes szülőkkel találkozhatott.

A ködös őszi reggel az U7-es és az U11-es korosztály küzdelmeivel indult, előbbi korosztály esetében tíz, utóbbinál huszonegy csapattal a mezőnyben. A legkisebbek izgalmas csatákat vívtak egymással, s a cukiságmérő is rendkívül magas értéket mutatott. A Puebla Focisuli az “A” csoportba kapott besorolást, s a mieink rögtön egy győzelemmel indítottak, 6-2-re múltuk felül a Szigethalom együttesét. A folytatásban már nehezebb ellenfelek következtek, s bár mérkőzést nyerni már nem sikerült, az MTK-nak és a Gyömrőnek lőtt két-két gólra büszke lehet Péli Norbert vezetőedző. Helyosztó mérkőzésünket a “B” csoport negyedik helyén végző CSUPE gárdájával vívtuk, s szoros küzdelemben 3-2-es vereséget szenvedtünk, így nyolcadikként zártunk a bombaerős mezőnyben. Ebből a mezőnyből magasan kiemelkedett az MTK és a Móravárosi Kinizsi, s miután mindkét csapat pontveszteség nélkül nyerte csoportját, a fináléban összecsaptak egymással. A döntő az MTK 6-3-as sikerével zárult, a bronzcsatában pedig büntetőkkel a III. Kerületi TVE diadalmaskodott, így ők állhattak fel a dobogó legalsó fokára.

Az U11-esek mezőnye minden rekordot megdöntött, ugyanis huszonegy csapat érkezett Csepelre, s a szurkolók testközelből láthatták az Újpest, a Ferencváros, a Szolnok, a Siófok, a Soroksár, valamint a Tiszakécske fiatal tehetségeit is. A csoportkör legnagyobb nyertesei kétségkívül a szolnokiak voltak, akik az előzetesen halálcsoportként megjelölt “A” jelű négyesből 22-0-ás gólkülönbséggel masíroztak a legjobb nyolc közé, ahol az “E” csoport szintén hibátlan elsőjével, a Siófokkal csaptak össze. A negyeddöntő egyértelműen a torna legjobb mérkőzését hozta, végül 3-2 arányban a Szolnok győzött, és jutott a legjobb négy közé. A B csoportot megnyerő Ferencváros a rájátszás első mérkőzésén hatalmas meglepetésre kikapott a Goldballtól, amely nem sokkal később a Tiszakécskét és felülmúlta, és bejutott a fináléba. Ellenfele az elődöntőben a Szolnokot búcsúztató Dunakanyar volt, amely az ötfős, “C” jelű csoport győzteseként került a rájátszásba. A finálét egy utolsó perces találattal a váciak nyerték, így a Goldball végül ezüstéremmel térhetett haza, a harmadik helyet pedig a Tiszakécskét 3-0-ra felülmúló Szolnok szerezte meg.

Történt mindez 14 óra után néhány perccel, amikor a sporttelep egyik végében a Dunakanyar játékosai konfettieső mellett emelhették magasba a győztesnek járó trófeát, míg a túloldalon már Babulják Zoltán és Ambruzs Szabolcs főszervezők köszöntötték az U9-es és az U13-as korosztály csapatait, akik izgatottan várakoztak a kezdésre. A centerpályán a kilenc év alattiak küzdelmeire került sor, s a fiatal tehetségek alaposan kitettek magukért, látványos és gólgazdag mérkőzésekkel szórakoztatták a nagyérdeműt. A tizenhét résztvevő csapat négy csoportban viaskodott egymással, a társrendező Puebla ezúttal is az “A” csoportban szerepelt. A mieink ugyan nem jutottak be a rájátszásba, az előzetes várakozásokat jóval felülmúlva teljesítettek: a bombaerős Ferencváros zöld mezes csapatától csupán 6-2-re, míg a Grund FC-től 2-1-re kaptak ki, a Szigethalom, valamint a Százhalombatta gárdáját pedig magabiztos játékkal legyőzték, így az ötfős csoport harmadik helyén zártak. A mezőnyből magasan kiemelkedett a Ferencváros két csapata, s miután az egyenes kieséses szakaszban sem hibáztak, a döntőt egymás ellen vívták. (Az erőfölény érzékeltetésére egyetlen eredmény elegendő: az elődöntőben FTC – Mezőkövesd 10-0.) A finálét 2-1-re a zöld mezes csapat nyerte a fehér mezesek ellen, a bronzmérkőzésen pedig a “C” csoportot makulátlan mérleggel megnyerő Veresegyház diadalmaskodott.

A külső pályán a királykategória, az U13-as korosztály nyolc csapata mérkőzött meg, melyben érintett volt a társházigazda Csep-Gól FC is. A torna kiélezettségét kitűnően bizonyítja, hogy a csoportkör tizenkét mérkőzéséből tizenegy legfeljebb kétgólos különbséggel dőlt el. Az “A” jelű négyest végül három 1-0-ás győzelmének köszönhetően a Szigethalom nyerte a Csep-Gól előtt, míg a “B” csoportból a szintén csepeli CSUPE és a Nagytétény jutott a legjobb négy közé. A csepeli rangadó végül kiütéssel ért véget, ugyanis a társrendező 4-0-ra diadalmaskodott a CSUPE felett, s ezzel bejutott a fináléba. A másik elődöntőben a Szigethalom folytatta a sormintát, és egyetlen góllal múlta felül a Nagytétényt. A harmadik helyről büntetők döntöttek a CSUPE javára, míg a döntőben a Csep-Gól FC megszakította a szigethalmiak jó sorozatát, s 2-0-ás sikerével megnyerte az U13-as tornát. Történt mindez 18 óra magasságában, amikor már sötétbe borult Csepel, s csupán a Papírgyári pálya reflektorai mutatták az utat hazafelé. A reflektorok mosolygós, elégedett arcokat világítottak meg, a gyerekek öröme láttán pedig idén is elmondhatjuk az Októberfeszt végén: ez jó mulatság, férfimunka volt!