Karneváli hangulat, bronzéremmel megspékelve

Megjelent: 2020. október 26.

A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, s nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket – tartja a mondás. A Puebla Focisuli és a Csep-Gól FC közös kezdeményezése, az Októberi Futballfesztivál nyolc esztendeje indult hódító útjára, s bár 2012-ben aligha gondoltuk volna, hogy az új évtizedben is pattog majd a labda nemzeti ünnepünkön a Papírgyári pályán, a szurkolókkal és a résztvevő csapatokkal együtt megéltük a hagyományt, s évről évre színvonalasabb tornát varázsoltunk a csepeli futballbarátok számára.

Idén immár kilencedik alkalommal tették tiszteletüket szerény hajlékunkban az ország legjobb utánpótláscsapatai, s minden rekordot megdöntve ötvenhét csapat, kilencven sportvezető, közel négyszáz gyermek és kilencszáz szurkoló vett részt Dél-Pest legnagyobb futballünnepén. Kora reggeltől sötétedésig zajlottak a mérkőzések, harsogtak a trombiták, peregtek a dobok, a büfében készült a hot-dog és a rántott húsos szendvics. Aki október 23-án a Papígyár környékére tévedt, valódi fiesztába csöppenhetett, és lépten-nyomon mosolygós kis futballistákkal, izgatott edzőkkel és lelkes szülőkkel találkozhatott. A szervezők számos újítással készültek, több látványelem és egész napos zenei maraton is fokozta a hangulatot, a középpontban azonban természetesen a futball volt, kilenc pályán pattogott a labda, s négy korosztály versengését láthatták az érdeklődők. A mérkőzéseken túl a freestyle football két nagyágyúja, Vég Benedek és Hamza Nabil bemutatója színesítette az idei Októberi Futballfesztivál programját, a két klasszis már Csehországban, a sportág legjobbjait felvonultató Superballon is képviselte a magyar színeket, ezúttal pedig a Papírgyári pálya közönségét kápráztatták el egy nagyszabású showműsorral.

Ami az eredményeket illeti, a legfiatalabb, U7-es korosztályban a Puebla Focisuli kiütéses, 11-1-es győzelmével indult a csoportkör, de a legtöbb mérkőzés szoros, izgalmas csatát hozott, az MTK és a Göd együttese például 6-6-ra végzett egymással. A II. Kerület UFC és a Soroksár is hibátlan teljesítménnyel nyerte meg csoportját, így ez a két csapat játszhatta egymással a finálét, ahol a sárga-feketék esélyt sem adtak ellenfelüknek, s ötgólos győzelmüknek köszönhetően magasba emelhették a győztesnek járó trófeát. A Puebla négy mérkőzéséből hármat megnyert a csoportban, így a mieink játszhattak a bronzéremért, s mivel a gödiek sem jelentettek akadályt Babulják Zoltán tanítványainak, a tízcsapatos mezőnyben az előkelő harmadik helyen végzett csapatunk. A torna legjobb játékosának ráadásul a Pueblás Mezősi Zalánt választotta a szakmai zsűri, neki és a többieknek is szívből gratulálunk a fantasztikus eredményhez!

Miközben a legkisebbeket ünnepelte az egészségügyi előírásokat rendkívül példásan betartó közönség, az U9-es korosztály tornája is a finiséhez érkezett, a rekordot jelentő, húsz nevező csapat négy csoportba osztva versengett a trófeáért. A döntőben megismétlődött a torna nyitómérkőzése, a Mészöly Focisuli 2-0-ra múlta felül a II. Kerület UFC együttesét, a harmadik helyet pedig az MTK csípte meg, amely a helyosztók során a Ferencvárost és a Soroksárt is felülmúlta. A külső pályákon az U11-esek versengtek egymással, s itt is rendkívül színvonalas mérkőzéseket láthattak a szurkolók, ráadásul a Pueblás legények is jól szerepeltek, Karacs András és Sárközy Bence együttese mindössze két ponttal maradt le a negyeddöntőbe jutásról. A rájátszásban aztán a Mészöly Focisuli esélyt sem adott ellenfeleinek, s újabb trófeát gyűjtött be, méghozzá a Budapest Honvédot megelőzve, a torna legnagyobb meglepetését pedig az Okos-Foci Műhely csapata szolgáltatta, amely kapott gól nélkül nyerte meg csoportját, s az egyenes kiesés szakaszban is méltó ellenfele volt a topkluboknak.

A délután a királykategóriáé, azaz az U13-asoké volt a centerpályán, s az óvodásokhoz hasonlóan ebben a korosztályban is két klub dominanciája rajzolódott ki, a többek között Szoboszlai Dominiket is kinevelő Főnix Gold FC, valamint a dortmundi iskolára építő UDSE hibátlanul nyerte meg csoportját, utóbbi ráadásul gólt sem kapott, a döntőben mégis előbbi ünnepelhetett, a végig izgalmas és magas színvonalú finálét egyetlen egyéni villanás döntötte el. A bronzéremért is drámai csatát láthattunk, a Dalnoki Akadémia végül büntetőpárbaj után tudta felülmúlni kecskeméti riválisát. A Puebla Focisuli gárdája a csoportkör utolsó mérkőzésén fölényben játszva döntetlenre végzett a társházigazda Csep-Góllal, s végül a nyolcadik helyen zártak a mieink a bombaerős mezőnyben. Az eredményhirdetésnél azonban természetesen minden résztvevő csapatot, így a mieinket is díjazta Lisztes Krisztián, a torna sztárvendége, akit hatalmas üdvrivalgás fogadott az ünnepélyes pillanatokat megelőzően. Történt mindez 18 óra magasságában, amikor már sötétbe borult Csepel, s csupán a Papírgyári pálya reflektorai mutatták az utat hazafelé. A lámpatestek mosolygós, elégedett arcokat világítottak meg, a gyerekek öröme láttán pedig idén is elmondhatjuk az idei Októberfeszt végén is: ez jó mulatság, férfimunka volt!